Det finns mycket material på nätet och en hel del böcker. Kan bli dyrt om man köper alla – men här kommer våra reflektioner som kanske kan göra det lättare för dig om Du vill skaffa dem.
Böcker på Engelska
Utgavs 2003 och täcker därför inte de moderna medicinerna när prostata cancern har spridit sig. Som alla “dummies” böcker så har den en konkret, rättfram stil. Med avsnitt som “Chaning your Lifestyle to Combat Prostate Cancer” samt “Handling Work and Family” tar den upp områden som ibland lätt glöms bort. Letar man i begagnat hyllan hittar man den här boken för en hundring.
Gavs ut 2015 och dess inledande kapitel kretsar lite kring besluten som måste fattas och på vilket sätt man kan fatta dem. Under avsnittet “Prostate Cancer Anxiety” tar författaren upp olika övningar och aktiviteter som man kan ta till för den naturliga oron som skapas när man har, har haft eller behandlas för prostata cancer.
Gavs ut 2012 och är dessvärre en enda stor besvikelse. Den är tunn (ca 83 sidor), riktigt dålig layout och ser ut som en femåring skrivit ut den från word, dessvärre. Med lite bättre layout och utskrift på A4 hade man nog fått in boken på under 10 sidor.
Bokens (enda) fördel är det lexikon på slutet som har uttals stavning på orden, kan bli en höjdare på det mer intima partyt. Eller vad sägs om ord som; “i-JAK-yoo-LAY-shun” eller “DIH-jih-tul REK-tul eg-zamih-NAY-shun”.
Gavs ut 2011 och dyker trots namnet ganska djupt ned i den nervsparande tekniken vid operation och operationens konsekvenser. Två av 11 kapitel berör de mer psykologiska aspekterna och boken får därför anses tillhöra de mer tekniska, medicinska böckerna. Boken är snyggt redigerad med fin layout vilket gör den mer lättläst.
5:e upplagan kom ut 2023 vilket gör den till de mest moderna böckerna här. Boken är “hardcore” prostatacancer teknik och är ett måste för den som vill skaffa sig “svart bälte” i prostata cancer!
Böcker på Svenska
Den här boken kom ut 2016 och är en form av dagbok där Du får följa Peters resa med de olika diagnoserna innan det slutliga beskedet, operationen och livet efter.
Skulle man prata om skönlitteratur inom Prostatacancer så har den här boken sin givna plats i den kategorin. Och den kan väl läsas av den som ännu inte drabbats men som har haft släktingar, vänner som drabbats och vill veta lite mer – men på ett lättsamt sätt.
Även om boken har 20 år på nacken så funkar den här faktaboken för den som vill ha en lättläst bok om prostatacancer. Begrepp som PSA förklaras och med bilder beskrivs de olika behandlingsformerna. Boken tar också upp sjukvårdens uppdelning i roller, där urolog och onkolog har två viktiga men lite olika roller.
Den här boken från 2006 tar Dig igenom Prostacancer området genom 791 frågor som besvaras kortfattat, koncist och med många roliga illustrativa teckningar.